De foutenanalyse

Iedere biljarter mist ballen. De ene wat meer dan de andere. Door oefening kan men het aantal missers beperken en zo het moyenne omhoog brengen. Men dient dan wel te weten welke stootvormen aandacht verdienen bij deze oefeningen. Daarom is een goede analyse van een speler zeer belangrijk. Om nu zo'n goede analyse te maken heb ik een voorbeeld van een goed model voor foutenanalyse gemaakt. Door iedere partij van een speler op een dergelijk formulier te noteren, kan men al na een aantal partijen zien welke stoottypen de meeste problemen opleveren. Deze kunnen dan extra aandacht krijgen tijdens de oefen dag(en).

Dit formulier kan ook dienen als een geheugensteuntje bij het na afloop bespreken van een partij. Voor een teamgenoot (of buitenstaander) is ook nog eens leuk om door middel van het invullen van een dergelijk formulier direct bij de partij betrokken te zijn.

Het is een goede zaak als beginnende spelers zich laten observeren en begeleiden door een ervaren biljarter ten aanzien van hun speelhouding. Analyse van een jonge speler welke ruim 3 jaar bezig was leverde het volgende op:

Na even met deze speler gesproken te hebben, konden een aantal zaken al snel verbeterd worden. Verbazingwekkend was echter dat al die jaren niemand op de club hem ooit enig advies had gegeven omtrent zijn houding. Hopelijk is dat bij uw club beter geregeld. Jonge, beginnende biljarters hebben, ongeacht hun talent, altijd correcte begeleiding nodig willen zij op juiste wijze leren biljarten. En zo de mogelijkheid krijgen om uit te groeien tot een top biljarter.

Inhoudsopgave

© 2010  Ache