Klein onderhoud


Biljartballen

Schoonmaken kan geschieden met een beetje jenever op een stukje laken.
Na het reinigen wel even opwrijven met een schone wollen doek.

Kaderlijnen

Een wit kleurpotlood kan goede diensten verrichten in plaats van het vaak kruimelige kleermakers krijt.
Draai tijdens het tekenen het potlood rond om een mooie, egale streep te verkrijgen.

De Keu

De keu kan goed worden gereinigd met een zachte doek waar wat spiritus op is gegoten. Licht opschuren kan met fijne glaswol of zeer fijn schuurpapier. Bij het spelen moet het topeinde glad zijn.

Krijtje

Een krijtje dat in de broekzak wordt gedragen heeft meestal de goede temperatuur en vochtigheid om op juiste wijze krijt af te geven. Krijt altijd naar het hart van de pomerans en kijk als je krijt ook wat je doet en of er voldoende krijt op de pomerans komt. Het papiertje met de merk- of firmanaam wil nog wel eens losraken. Een krijthouder kan uitkomst bieden, maar ook een eenvoudig plakbandje om het onderste gedeelte van het krijtje kan goede diensten bewijzen.

Laken

Met een borstel even het mogelijke vuil losmaken. Een smal zuigmondje op de stofzuiger kan de strook tegen de banden goed schoonmaken. De zuigkracht wordt hierdoor versterkt. Wel altijd even licht naborstelen in de lengte richting van de tafel.

Pomerans

Het bijruwen van een pomerans kan met een schone vijl of een speciaal voor dit doel gemaakt stalen plaatje. Even licht over een schuurpapiertje met b.v. een bierviltje als achtergrond, kan ook effectief zijn. Een uitgezakte pomerans kan heel goed bijgewerkt worden met behulp van een pomeransslijper of langs de zijkant van een fijne slijpsteen. Met grammendruk slijp je het teveel goed weg. De wrijvingswarmte doet de zijkant van de pomerans makkelijk vervilten en verharden.

TIP

Tegenwoordig zijn er bij de biljartspeciaalzaken vele hulpmiddelen te koop. Steek hier eens uw licht op. Bedenk wel dat het niet altijd even verstandig is om zelf te gaan experimenteren. Laat het eerst even voordoen of vraag een ervaren persoon u te begeleiden. Bedenk dat het opzetten van een pomerans zeer zorgvuldig dient te geschieden. Bij elke biljartspeciaalzaak is wel iemand aanwezig met ervaring en bovendien zijn ze niet duur. (Zo'n fl. 7,50 opzetten + pomerans)

Inhoudsopgave

© 2000  White Horse Service