Voorwoord

Beste biljartvriend(in),

is het u ook wel eens overkomen? Een opgelegde bal, er zeker van zijn hem te raken, en toch missen? Vast en zeker wel, want het overkomt iedere biljarter wel een aantal malen in zijn carrière ongeacht zijn moyenne of speelervaring. Leuk is het natuurlijk niet, maar het gebeurt wel. Het gevolg is vaak irritatie en concentratie verlies bij de speler die dit overkomt. Een slechtere voortzetting van de partij is dan veelal het gevolg. Dergelijke missers kunnen u de zelfs partij kosten. Gelukkig is er een manier om de kans op dergelijke missers aanzienlijk te verkleinen. Helemaal uitsluiten is helaas niet mogelijk, maar er is (zeker voor beginners) gelukkig iets aan te doen. Oefenen helpt echt voor iedereen! Met oefenen bedoel ik niet het regelmatig spelen van een partijtje tegen een clubgenoot of kennis, al zal ik niet ontkennen dat het spelen van dergelijke partijtjes enig effect kan sorteren op het niveau van de speler. Doch dit effect is veelal zeer gering en de speler die enkel op deze wijze oefent zal niet echt hogerop komen. Hij bereikt als vrij snel zijn topmoyenne. Goed oefenen betekent veel meer. Het betekent echt en regelmatig trainen, bij voorkeur onder (bege)leiding van een gevorderde speler. Deze gevorderde speler dient dan wel over zowel praktijk als theoretische kennis te bezitten. Eén of twee maal per week twee uur intensief trainen zal bij velen het spel al snel op een hoger niveau brengen.

Een, eigenlijk, onmisbaar iets hierbij is een goed oefenschema. Nu is mij opgevallen dat, ondanks de vele beoefenaars, er vrijwel geen enkele site over biljarten hier aandacht aan besteed. Wordt er echter al aandacht aan besteed dan is dit vaak zeer summier van opzet of niet te begrijpen door de beginnende biljarter. Deze pagina´s vullen dit gat op en sluiten goed aan bij andere sites over dit onderwerp, maar tevens ook bij de betere boeken.

Behalve een goed en duidelijk oefenschema bevat dit werk ook nuttige tips met betrekking tot het materiaal en het onderhoud ervan. Ook een notatiesysteem voor wedstrijden om deze later te kunnen analyseren wordt vermeld. U kunt aan de hand van dit notatiesysteem heel eenvoudig bepalen welke aspecten extra aandacht nodig hebben op de trainingen. Uiteraard ontbreekt ook een uitgebreide verklarende woordenlijst en feiten over de biljartsport en zijn, meer dan 400 jaar, geschiedenis.

Ik hoop dat dit werk niet alleen bijdraagt om uw spel niveau op een hoger peil te brengen, maar ook dat het uw plezier in de biljartsport zal vergroten.

Met vriendelijke groeten,

de schrijver, Eddy Deyl

Inhoudsopgave

© 2010  Ache